duminică, 6 decembrie 2009

Tort cu mousse de ciocolata si vanilie

Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente:
Pentru blat
3 oua
5 linguri zahar
6 linguri faina
1 lingurita unt
1 praf de copt
1 lingura cacao
Pentru mousse de ciocolata
180 gr ciocolata
500 ml frisca lichida
1 albus de ou
3 foi gelatina
Pentru mousse de vanilie
2 galbenusuri de ou
1 albus de ou
5 linguri zahar
2 plicuri zahar vanilat
1 esenta de vanilie
4 foi gelatina
100 ml lapte
300 ml frisca lichida

Mod de preparare: Se separa ouale pentru blat . Galbenusurile se amesteca cu zaharul, praful de copt stins cu otet, cacaoa si untul. Dupa ce compozitia s-a omogenizat se adauga faina si se amesteca bine. O se fie un pic grosuta compozitia.
Albusurile se bat spuma si se adauga treptat peste galbenusuri. Se amesteca bine si se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt . Se baga la cuptor 15 minute ,180 grade.
Intre timp se prepara mousseul de ciocolata. Se pune intr-un bol ciocolata rupta bucatele impreuna cu 150 ml frisca lichida. Se baga la microunde 2-3 minute pana cand ciocolata se topeste . Se amesteca bine se se lasa la racit, timp in care se bate bine restul de frisca de 350 ml si albusul de ou amandoua separat. Albusurile de ou se pot bate impreuna cel de la mousse de ciocolata cu cel de la mousse de vanilie , iar cele doua galbenusuri ce raman se vor folosi amandoua la mousseul de vanilie.
Cand ciocolata topita s-a racit de tot , de bate bine cu mixerul pana se intareste si isi schimba culoarea. Trebuie sa aiba o consistenta cremoasa.Se adauga apoi albusul de ou batut, in cazul in care ati batut amandoua albusuri impreuna , puneti jumatate din spuma rezultata , cealalta se va folosi la mousseul de vanilie.Apoi se adauga frisca batuta bine , si se amesteca bine. Gelatina se pune la hidratat 2-3 minute in apa rece, apoi se scoate se pune intr-o canita si se baga la microunde doua secunde nu mai multe , trebuie sa fie lichida , si se adauga peste mousseul de ciocolata si se amesteca bine.
Se tapeteaza o tava rotunda cu folie transparenta , peste care se toarna jumatate din mousseul de ciocolata. Se baga la rece ,timp in care se prepara mousseul de vanilie.Restul mousseul de ciocolata se lasa afara sa nu se intareasca prea tare.
Se pun pe foc galbenusurile cu zaharul si se amesteca bine la foc mic pana se ingroasa , fara sa fiarba. Cand s-a ingrosat se adauga gelatina hidratata anterior 2-3 minute in apa rece , zaharul vanilat si vanilia.
Se adauga laptete , se amesteca bine si se lasa sa se raceasca, timp in care se bate frisca bine.
Cand galbenusurile s-au racit de tot , se adauga peste frisca batuta si se amesteca pana devine o compozitie omogena si cremoasa.
Se scoate mousseul de ciocolata de la rece . Se face un cerc dintr-un carton , si se baga in mousseul de ciocolata din tava ,lasand o margine de cca doi cm libera.In centrul cartonului se toarna jumatate din mousseul de vanilie , restul se va folosi la ornat, si se baga cinci minute iar la rece sa se intareasca mousseul de vanilie.
Se scoate de la rece , se inlatura cartonul cu grija si se toarna restul de mousse de ciocolata ramas afara, peste care se pune blatul si se apasa usor. Se lasa la rece 1-2 ore.
Dupa cele doua in care tortul a stat la frigider, se scoate se intoarce tortul pe un platou, in inlatura folia transparenta si se orneaza tortul dupa gust.
Eu am topit 200 gr ciocolata cu patru linguri lapte si am turnat-o peste tort. Pe extremele tortului am ornat cu mousseul de vanilie ramas , iar in in centru am presarat nuca macinata.

Niciun comentariu: