luni, 14 decembrie 2009

Tort de ciocolata

Timp de preparare:
2 ore (complexitate medie)

Ingrediente:
Cantitate : 1 tort de 24cm • 120 gr ciocolata amaruie (70% cacao) • 5 oua, separate • 200 gr unt sau margarina Rama, moale, plus pentru uns tava • 220 gr zahar pudra • 90 gr faina, cernuta, plus pentru pudrat tava Umplutura • 280 ml frisca lichida • 200 gr creme fraiche (smantana cu 30% grasime) • coaja rasa de la 2 lamai verzi sau 1 lamaie galbena Glazura si decor • 150 gr ciocolata amaruie • 140 ml frisca lichida • 25 gr ciocolata rasa marunt, pentru decor • 100 gr ciocolata rasa, pentru decor

Mod de preparare: 1. Se unge cu unt/margarina si se pudreaza cu faina o tava de copt rotunda de 24cm.Se incalzeste cuptorul la 180°C.Se topeste 120 gr ciocolata intr-un bol.Se raceste 5 minute si se amesteca cu galbenusurile.Intr-un bol, se bate untul/margarina cu 100 gr zahar pana ce devine moale si cremos.Se adauga amestecul de ciocolata si se amesteca. 2. Se bat albusurile cu putina sare, apoi se bat cu 120 gr zahar pana ce devin tari.Se adauga 1/3 din albusuri in amestecul cu ciocolata si se amesteca, dupa care se inglobeaza linguri pline de albusuri si faina, alternandu-le. 3. Se pune compozitia obtinuta in tava, se niveleaza si se coace timp de 45-55 minute, pana ce la introducerea unei scobitori in centru va iesi curata.Se lasa la racit 10 minute, apoi se scoate din tava.Dupa ce s-a racit complet se taie cu grija in jumatate cu un cutit mare. 4. Pentru umplutura, bate intr-un bol frisca pana ce s-a ingrosat, dar nu a devenit tare.Se adauga creme fraiche si coaja de lamaie si se amesteca. 5. Se unge o jumatate de aluat cu crema si se aseaza deasupra cealalta jumatate de aluat. 6. Pentru glazura se topeste 150 gr ciocolata amaruie cu frisca lichida, intr-o cratita pe foc mic, dupa care se lasa putin la racit.Se toarna peste tort si se intinde peste tot.Se presara 25 gr ciocolata rasa marunt. 7. Se aseaza o forma rotunda de prajituri (de aprox.10 cm) in centrul tortului si se umple cu 100 gr ciocolata rasa.Se inlatura cercul cu grija si se lasa ciocolata sa cada usor.

Niciun comentariu: