sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Ciorba de gaina cu taitei de casa

(mediu,cca 6-8 portii)
Cantitati;Tacam de ciorba de la o gaina(spate,aripi,gat,
picioare,maruntaie),un morcov,o ceapa mare, un pastarnac,o bucata mica telina,un ardei gras,250 ml suc de rosii,o radacina mica patrunjel,sare,1 l bors de casa,o legatura mare de patrunjel verde,un ou pentru dres ciorba.
pentru taitei ne trebuie;o cana de faina,un ou,un praf de sare
Preparare;
Se portioneaza bucatile de carne,se spala cu apa rece si se pun la fiert in apa cu un praf de sare, in oala de ciorba.folosim cam2,5-3 l de apa/tacam de la o gaina.Cand da in primele clocote ,se spumeaza cu o spumiera,adunand usor toata spuma formata si se lasa sa fiarba cam o ora (daca gaina este de casa),pana se inmoaie usor carnea de pasare,apoi se adauga si zarzavatul,Ceapa se taie marunt,morcovul,pastarnacul si radacinele se curata de coaja ,se spala si apoi se taie in cubulete mici,ardeiul se taie fasii apoi se taie fideluta.Se lasa sa fiarba bine inca 30 de minute ,la foc domol apoi se adauga sucul de rosii,se potriveste de sare ,se adauga si borsul si la fel se potriveste dupa gustul fiecaruia(daca este prea acra, se mai adauga apa) si se mai lasa sa fiarba cateva clocote.
Intr-o farfurie adanca se pune o cana de faina apoi se face o adancitura in ea si se pune un ou spart si un praf de sare.Amestecam cu o furculita oul cu faina,apoi framantam cu mana, o coca vartoasa,pe care o impartim in doua bucatele.Se tapeaza cu un praf de faina ,masa de lucru,apoi se intinde din fiecare bucata ,in cate o foaie subtire.Fiecare foaie se rasuceste pe sucitor ,apoi se taie pe lung cu un cutit,iar foile rezultate se ruleaza si aopoi cu un cutit taiem taiteii subtiri care se rasfira cu varful degetelor,se scutura de surplusul de faina si se rasfira pe o coala de hartie.Taiteii se aduga in ciorbica tocmai la sfarsit,cand carnea si zarzavatul sunt bine fierte.Se mai lasa sa dea in cateva clocote apoi se opreste focul si se presara deasupra patrunjelul tocat marunt.Oul pentru dres ,se sparge intr-o farfurie si se bate spuma cu o furculita ,apoi se adauga in el, cu un polonic, cate putina ciorbica fierbinte sau putin bors sau suc de lamaie,asta pentru a nu se face ,,zdrente",atunci cand il turnam in ciorba.Se serveste fierbinte cu un ardei iute.
Pofta buna!








Trimisa de Ursan Anisoara

Niciun comentariu: