miercuri, 13 ianuarie 2010

PRAJITURA FERICIRII

(mediu,cca 8 portii)
CANTITATI BLAT:,5 oua,5 linguri de zahar, 5 linguri de faina,cubulete fierte in sirop de coaja de portocala
SIROP;o cana de zahar,200ml apa,coaja de portocala (de la 2 portocale)taiata cubulete
CREMA UNU;3 portocale,5 mandarine,o cana de zahar,un plic de zahar vanilat,un plic de gelatina prajituri.
CREMA DOI:;8 bucati kiwi nu foarte coapte,o cana de zahar,un plic de zahar vanilat,un plic de gelatina
ONAT:o mandarina,cateva felii de portocala,un fruct de kivi,culori din glazura de zahar(eu am contirat florile)
PREPARARE:
Se preapara blatul, batand albusurile separate, cu zaharul,apoi incorporam galbenusurile zdrobite putin si faina turnata in ploaie.Se unge o forma cu inel cu putin unt si se toarna aluatul,care se coace la foc potrivit cca 25 min.
Se curata fructele de coaja si oprim coaja de la una sau doua portocale(dupa cum dorim sa fie aromata prajitura,eu am folosit coaja de la doua),care se taie cubulete mici si se fierb cu cana de zahar si apa,cam 20 de minute, la foc domol.Dupa ce le-am fiert,le strcuram,oprind siropul pentru blat iar bucatelele de coaja,le lasam sa se racoreasca putin.
Blatul racit se taie pa din doua,pe orizontala.Montam forma la loc(strangem inelul) si asezam partea de jos a blatului care il insiropam cu jumatate decanita de sirop rece.
Intr-un blender, se pun feliutele taiate marunt de portocale si mandarine,cana de zahar si zaharul vanilat,apoi se proceseaza pana obtinem o crema spumoasa,care o amestecam cu pliculetul de gelatina topita in putin sirop,la bain-mare.Aceasta crema se toarna peste blatul insiropat,din forma cu inel.Se lasa cca 20 de minute sa se inchege putin,apoi se aseaza al doilea blat pe care il insiropam putin.
La fel se procedeaza si cu fructele de kiwi curatate si maruntiti,respectand ingredientele de la crema doi.Crema de kiwi se toarna peste blatul insiropat,se lasa 10 minute sa se inchege putin apoi se orneaza deasupra cu feluite subtiri de mandarina,portocala si kiwi.Se lasa prajitura cel putin doua ore,la rece apoi se taie.
Pofta buna!
Pentru o prajitura reusita va dau cateva sfaturi;
-Intai fierb cojile de portocala taiate marunt ca sa presaram deasupra aluatului de blat,pentru un efect optic si gustativ deosebit
-La prepararea cremei din portocale,se scot samburii(daca au) si se curata bine de coaja alba
-Eu am taiat fiecare feliuta de mandarina(la decorat)pe lung,cat mai subtire,pentru a nu se scufunda in crema gelatinoasa.La fel si feliutele de kiwi
-Nu am folosit nici o esenta ,decat aroma siropului si a cojilor fierte si a iesit o prajitura foarte aromata






Trimisa de Ursan Anisoara

Niciun comentariu: