luni, 27 septembrie 2010

Pascuta dulce

Autor:NADIA MARIA

Timp de preparare:
30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
Aluat:

- 400 g faina
- 200 g unt
- 120 g zahar
- 3 galbenusuri
- smantana(cat cere aluatul 1-2 linguri)
- 1 lingura bicarbonat stins cu suc de lamaie
- sare un varf de cutit

Umplutura:

- 1 kg branza de vaci sau urda
- 3 galbenusuri
- zahar dupa gustul fiecaruia
- 2 pliculete zahar vanilat
- un pumn de stafide
- 2 linguri de gris
- 1 ou pentru ai da fata(intins peste prajitura)

Mod de preparare: Untul se lasa la temperatura camerei sa se inmoaie, dupa care se amesteca bine si se adauga galbenusurile, bicarbonatul stins cu suc de lamaie sau otet, sare si zaharul. se amesteca bine si se adauga faina, formand un aluat. Daca este prea vartos si nu se poate lucra cu el se adauga 1 sau 2 linguri de smantana.
Aluatul se imparte in doua. O parte se intinde o foaie ce se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se presara cu gris.
Branza se amesteca bine cu galbenusele, zaharul si zaharul vanilat.Se adauga stafidele tinute la inmuiat in apa cu esenta de rom sau in coniac.
Branza astfel preparata se intinde peste foaie.
Cealalta jumatate de aluat se modeleaza in bastonase fine care se pot impleti sau rasucii intre ele si se aseaza peste branza sub forma de grilaj . Eu cum prepar pascuta pentru Pasti ,pentru ai da un motiv mai religios am facut o cruce .
Un ou se bate bine si se intinde peste branza si grilajul facut. Se baga tava la cuptorul incalzit in prealabil si se lasa cca 40 minute la foc mediu.

Niciun comentariu: