sâmbătă, 24 septembrie 2011

Dulceata din gogonele

Autor:Lia 
Timp de preparare: 
2 ore (complexitate medie)

Ingrediente:
1,5kg gogonele curatate
1kg zahar
1 fiola estenta de vanilie
1 Lamaie mare
750ml apa
½ lingurita colorant verde(optional)


Mod de preparare:

Punem intr-o oala (de 4-5L) apa pe jumatate, la fiert.
Intre timp spalam si taiem gogonele in 2-4 functie de cat sant de mari si le indepartam semintele. Punem gogonelele intr-o strecuratoare de inox/metal.
Cand apa clocoteste, punem gogonelele cu strecuratoarea, la oparit pentru 10’. Scoatem gogonelele tot cu strecuratoare si le trecem pe sub jet de apa rece, apoi le lasam la scurs.
Punem apa, vanilia si zaharul, intr-o oala la fiert, pentru a se forma siropul. Intre timp curatam pielita de pe gogonele si cand siropul este legat, adaugam gogonelele si zeama de lamaie. Lasam la fiert pana se leaga dulceata, eu le-am fiert 70’ si din cand in cand, am indepartat spuma. Inainte cu 5’ de a fi gata, i-am adaugat colorantul.
Cat timp fierbe dulceata, ne pregatim 5 borcanele 375g (spalam/uscam). Cand dulceata s-a legat suficient de bine, o punem fierbinte in borcanele, le punem capacele si le asezam in paturi pana a doua zi cand le etichetam si le depozitam in camara.

Pofta bun !










Un comentariu:

Catalin spunea...

De asa ceva nu am mai auzit pana acum . Pare totusi interesanta. Ar fi fost bine sa ne spuneti si ce gust are