duminică, 21 iunie 2015

Tarta cu dovlecel si branza sarata

Dificultate
Redusa
Timp
2h
4 voturi

Ingrediente
  • Aluat:
  • 250g faina
  • 75 g branza sarata (de bivolita am folosit eu)
  • 100g unt
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri apa foarte rece (din frigider)
  • 4 crengute (mici) proaspete de cimbru
  • 4 frunze proaspete de patrunjel
  • Piper
  • Umplutura:
  • 100g branza sarata (de bivolita )
  • 1 lingura smantana pt gatit
  • 2 catei de usturoi
  • 4 linguri ulei de masline
  • 2 crengute (mici) rozmarin proaspat
  • Cateva frunze de menta proaspeta
  • Deasupra :
  • 350g dovlecel tanar/crud

Mod de preparare
Curatam (sau nu) dovlecelu-l de coaja, il spalam si il taiem in rondele foarte subtiri pe care le punem intr-un bol incapator. Presaram deasupra saregrunjoasa si dam bolu-l de-oparte, ca dovleceii sa aiba tipm suficient, sa-si lase apa in exces. Apoi trecem la prepararea aluatu-lui:


Faina, putin piper, branza sfaramata, si untul rece taiat bucatele, impreuna cu verdeturile tocate, le framantam putin cu robotul, pana aspectul devine granulat.


Separat intr-un bol batem galbenusurile cu apa foarte rece si o adaugam peste amestecul sfaramicios. Framantam in continuare si daca este nevoie, mai adaugam 1-2 linguri apa rece, pana aluatul se leaga. Aluatul optinut il punem intr-o folie si il dam la frigider pentru 1 ora.


Intre timp, ne pregatim restul de ingrediente :


Zdrobim intr-un mojar, usturoiul cu verdeturi-le si uleiul de masline, iar separat intr-un bol, amestecam branza sfaramata impreuna cu smantana.


Scurgem bine feliile de dovlecel si le intindem pe prosoape absorbante.


Pornim cuptorul si fixam la 180*.


Scoatem aluatul din frigider si pe masa de lucru infainata, intindem aluatu-l intr-o foaie rotunda cu grosimea de 4-5mm, intr-un cerc cu diametrul tavii (in care vrem sa coacem tarta) in cazul meu 36x33cm. Decupam sfera cu diametrul dorit, inlatur-and aluatul in exces, apoi intepam tarta din loc in loc cu o furculita. Tapetatam tava cu hartie de copt si ajutandu-ne de sucitor/facalet, transferam aluatul in tava de copt. Cu un cutit, portionam aluatul in 8 felii (vezi foto), apoi dam la cuptorul pentru 10’.


Intre timp, jumatate din uleiul aromat (din mojar) il incorporam in amestecul de branza cu smantana.


Scoatem tarta usor rumenita din cuptor, intindem branza pe toata suprafata, apoi incepand din mijloc, aranjam in cercuri feliile de dovlecel. Ungem deasupra cu restul de ulei aromat si dam tarta dinnou la cuptor, pentru inca 20-25’.


Se serveste atat calda cat si rece, simpla sau cu o salata alaturi.


Ps: Sugestie ! Aluatul ramas (in exces) l-am intins intr-o foaie, am taiat fasii pe care le-am rasucit in forma de spirala si am copt cateva grisine delicioase (vezi foto).




















Pofta buna !

Sursa: lia Maria

Niciun comentariu: